ကမာၻမွာ ျမန္မာ ေဟ့လို ့ ခ်ီတက္မယ္ ။ စိုက္ပ်ိဳ းေရး အေျခခံတဲ့ စက္မႈႏိုင္ငံ တည္ေဆာက္ၾကမယ္ ။

Friday, July 2, 2010

Update from BCN




Update over de verkiezingen

Op 21 juni is door de Birmese kiescommissie een reglement uitgebracht wat door alle geregistreerde partijen wordt gezien als zeer ondemocratisch en een politiek pressiemiddel om het voeren van campagne voor de verkiezingen onmogelijk te maken.
21 ဂၽြန္လ မွာ ဥေရာပ ေကာ္မရွင္က ျမန္မာျပည္က ေရြးေကာက္ပြဲ ဥပေဒ သည္ ဒီမိုကေရစီ အဂါၤရပ္မ်ားႏွင့္ ညီညြတ္မႈမရွိ သည္ကိုေတြ ့ရသည္ဟု ေျပာၾကားလိုက္ပါသည္ ။

In het reglement staat dat politieke partijen in aanloop naar de verkiezingen niet mogen demonstreren, het gebruik van de partij vlag is publiekelijk niet toegestaan elke geplande politieke bijeenkomst moet worden aangevraagd bij de kiescommissie. De regels zijn hiermee strikter dan bij de verkiezingen in 1990. Lees hier voor meer informatie en een volledige analyse van het Euro Burma Network over de verkiezingen.
ေရြးေကာက္ပြဲ ဥပေဒမ်ားသည္ ၁၉၉၀ ေရြးေကာက္ပြဲ ဥပေဒမ်ားထက္ တင္းၾကပ္ကန္ ့သတ္မႈမ်ားရွိေနသည္ ။
သံုးသပ္ခ်က္မ်ားကို ဥေရာပ ျမန္မာ ဆက္သြယ္မႈ အုပ္စု မွ သရုပ္ခြဲ ေလ့လာမႈမွ သံုးသပ္ပါသည္ ။.

Het Euro Burma Network (EBO) brengt elke week een verkiezingsmonitor uit die u hier kunt lezen op onze website.

Verjaardag Aung San Suu Kyi

De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi is zaterdag 65 jaar geworden. Aanhangers overal ter wereld hebben haar verjaardag nog eens aangegrepen om voor haar vrijlating te pleiten. Lees hier het hele artikel van het Burma Centrum over Aung San Suu Kyi en de verkiezingen.

EU-bezoek aan Birma gaat niet door

Het geplande bezoek van de EU-delegatie aan Birma is afgezegd nadat de Birmese junta het verzoek om te spreken met Aung San Suu Kyi had geweigerd. Lees hier verder.

Kom in Actie!

Leden van een pro-democratische studentengroep uit Myanmar deden in 2007 mee aan grootschalige protesten tegen de regering. Onder hen Htay Kywe, Mie Mie en Zaw Htet Ko Ko. Zij werden opgepakt en kregen zware straffen: 65 jaar voor Htay Kywe en Mie Mie, elf jaar voor Zaw Htet Ko Ko. Htay Kywe is gemarteld; zowel hij als Mie Mie verkeren in slechte gezondheid. Steun hen en teken hier de petitie op de website van Amnesty International.


BCN Nieuws:

Het BCN kantoor is van 2 tot 16 augustus gesloten vanwege de vakantie.

Sluit je aan bij Birma groep op Facebook/ Twitter/ Hyves/ Linkedin

Al enige tijd is het Burmacentrum ook actief op de sociale media zoals Facebook, Twitter, Hyves en Linkedin. Op deze manier kan alles wat er in Birma gebeurd onder de aandacht gebracht worden op een compacte manier. Of snel een debat, film of andere bijeenkomst gepromoot worden. Op dit moment staan twee dossiers hierbij centraal: de ' verkiezingen in Birma' en ‘Wel of niet op reis naar Myanmar’?

De sociale media zijn bij uitstek geschikt om het human interst aspect van en in Birma onder de aandacht te brengen. Het leven van alledag, festivals, en vooral de nieuwste politieke ontwikkelingen.

U kunt ons vinden op volgen op http://twitter.com/burmacentrum en http://nl.linkedin.com/in/burmacentrumnederland en wanneer u burmacentrum intikt op www.Facebook.com en op www.hyves.nl Graag zien we u daar ook!


Agenda

Zaterdag 3 juli:



Birmese monniken in Debat: Dictatorship NOW – Democracy HOW?

De militaire junta van Myanmar (Birma) heeft voor 2010 verkiezingen gepland. Deze zullen niet vrij en eerlijk verlopen. Hoe kan Myanmar van een militaire dictatuur naar een democratie met vrijheid en respect voor de mensenrechten gaan? Birmese monniken en vrijheidsstrijders Ashin Kovida en Ashin Sopaka gaan hierover met u in debat. Zij vertellen over de verkiezingen, hun vreedzame strijd voor vrijheid, de monnikenopstanden van 2007 en hun organisatie The Best Friend. Toegang gratis, donaties aan The Best Friend zijn zeer welkom
Meer informatie: www.thebestfriend.org

Waar: Stayokay Hostel; Timorplein 21 Amsterdam Tijdstip: 16.00 – 18.00 uur.

29 juli 2010 – Uitzending 'Burma VJ' bij Holland Doc

Nederland 2 om 23.05 uur

Donderdag 29 juli wordt de documentaire Burma VJ vertoond bij Holland Doc op Nederland 2 om 23:05 uur. In Burma VJ volgen we een groep underground journalisten in Birma die met gevaar voor eigen leven verslag doen van de monnikenopstand in september 2007. Burma VJ werd al vertoond op diverse filmfestivals en is onder andere bekroond met awards op het Sundance Film Festival, het Berlin Film Festival en IDFA. Donderdag 5 augustus wordt de film gevolgd door de documentaire ‘ Op Zoek naar Verzoening’ van Kay Mastenbroek van Llink.

Een bekende op de hoogte brengen van deze nieuwsbrief? Klik hier

Voor meer informatie: www.burmacentrum.nl
Geen nieuwsbrief meer? Klik hier.

No comments:

Post a Comment